marginlogo                                                                                                                     horizon

  

TACKLE INSECURITY IN MARGINALIZED AREAS – 653004

___________________________________________________________________ 

 

 A PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIÁJA   

 

„A bűnözéstől való félelem kezelése marginalizálódott területeken”

nemzetközi konferencia


A konferencia

helyszíne:   Mercure Hotel Buda, Budapest, Krisztina krt. 41–43.
időpontja:   2017. április 3–5.


Az Országos Kriminológiai Intézet részvételével az elmúlt két évben nemzetközi kutatás zajlott „A bűnözéstől való félelem kezelése marginalizálódott területeken” címmel, az EU Horizon 2020 program támogatásával. A projekt eredményeit bemutató zárókonferencia 2017. április 3–5. között Budapesten kerül megrendezésre.

A konferenciát a konzorciumban részt vevő partnerek közösen szervezik, így a meghívottak Európa és a világ különböző pontjairól érkeznek. Az esemény célja párbeszédet indítani a projekt eredményeivel kapcsolatban, illetve teret adni a biztonság területén dolgozó kutatók, döntéshozók és szakemberek eszmecseréjének.

A háromnapos angol nyelvű konferencia során az előadások és beszélgetések célja kimondottan a biztonsági problémák felismerésével és kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatok, illetve a biztonságérzet növelésére irányuló megoldások megosztása. Ezen túl az esemény jó alkalmat kínál a további kutatási irányok kijelölésére is.


A kutatásról magyar nyelvű információ itt található:
http://okri.hu/index.php/2-uncategorised/41-margin-projekt

A projekt hivatalos angol nyelvű weboldala itt érhető el:
http://marginproject.eu/

A konferencia előzetes programja itt olvasható:
http://marginproject.eu/final-event

További információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

A MARGIN projekt


Az Európai Bizottság 2015. január 29-én tájékoztatott minket, hogy a Barcelonai Egyetemmel közösen beadott konzorciumi pályázatunk, melynek címe A bűnözéstől való félelem kezelése a marginalizálódott területeken (angolul: Tackle Insecurity in Marginalized Areas, rövidített nevén: MARGIN), nyert.

Az EU Horizon 2020 program keretében meghirdetett pályázatra a Barcelonai Egyetem vezetésével egy olyan konzorcium pályázott, amelyben az OKRI kutatói mellett olasz, angol, francia és spanyol kutatók is részt vesznek, összesen hét partnerintézet. A megvalósításban az OKRI részéről Dr. habil. Barabás A. Tünde osztályvezető, Dr. Windt Szandra tudományos főmunkatárs, Koplányi Gergely tudományos segédmunkatárs és Szigeti Ákos statisztikus vesz részt.

A projektindító megbeszélésre (kick-off meeting) 2015 májusában, Barcelonában került sor, melyet azóta további két tematikus – a kutatás elméleti hátteréhez, illetve a Delphi módszeren alapuló kérdőív-kidolgozáshoz kapcsolódó – találkozó, a terepmunkára való felkészítő tréning, illetve az Európai Bizottságnak tartott félidei beszámoló követett.

A kutatás a biztonságérzet négy dimenzióját vizsgálja:

  • objektív dimenzióját (az áldozattá válást)
  • szubjektív dimenzióját (a bűnözéstől való félelmet)
  • társadalmi-gazdasági dimenzióját (a szociális sérülékenységet)
  • valamint társadalmi-földrajzi dimenzióját (a környék hatását).

A bűnözéstől való félelem és a biztonságérzet konceptualizálása után a kutatás az aktuális bűnözési trendek, illetve az országonkénti áldozattá válási kérdőívek adatainak elemzésével folytatódott. Ezt követte a 6 nyelven (angolul, spanyolul, katalánul, franciául, olaszul és magyarul) elérhető MARGIN kérdőív összeállítása, amely Olaszországban egy 15.000 fős mintán, illetve további 4 városban (Barcelonában, Londonban, Párizsban és Budapesten) 100-100 fős mintákon kerül lekérdezésre. Az antropológiai terepmunka további fázisaiban az 5 országban összesen 50 mélyinterjú, illetve 10 fókuszcsoportos interjú lekérdezésére kerül sor, a 6 hónapos résztvevő megfigyelés mellett.

A projekt alapeleme az állampolgárok bevonása a biztonsággal kapcsolatos kutatásba, mint

  • az információ első számú forrásai (az antropológiai terepmunka során): segíthetnek megérteni az áldozattá válás és a biztonságérzet meghatározó tényezőit;
  • a bűnözéstől való félelem csökkentésére irányuló – a kutatás folyamán összegyűjtendő – jó gyakorlatok célpontjai;
  • az aktív szerepet igénylő kutatási stádiumok résztvevői (pl. fókuszcsoportos interjúk során): megoldási javaslatokat készítenek elő.

A magyar terepkutatás, illetve a projekt többi stádiumában való közös munka elvégzése mellett Intézetünk felelős a projekt népszerűsítéséért és eredményeinek felhasználásáért, valamint vezető szerepet tölt be a 2017 áprilisában Budapesten megtartandó zárókonferencia megszervezésében.

________________________

Projektinformációk

♦ A projektről bővebben, angol nyelven az alábbi elérhetőségen lehet tájékozódni:
http://marginproject.eu/

A projektet bemutató videó (angol nyelven): https://youtu.be/ZJmrMnGFfe8

 

 

 

 

 

 

 

 
OKRI programok 2018


A feltüntetett programokon részvétel kizárólag előzetes bejelentkezés alapján. 
_____________


június 13.

Farkas Krisztina – Kiss Anna

Az új büntetőeljárás rendje II.


A részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

___

  

tervezett előadások
♦ korábbi előadások

  • *2018. június 19. kedd, 08:12:56.